BEBEKLER İÇİN PARMAK GIDALAR (July 4, 2012)

PARMAK GIDALAR; her türlü besinin küçük parçalar, küpler şeklinde bebeğe sunulmasıdır. Sebze ve meyveler başta olmak üzere et, peynir, ekmek parçaları, erişte, makarna, pirinç taneleri parmak gıda olarak kullanılabilir. Bebeklerin baş ve işaret parmakları ile bir nesneyi alabilecek düzeye ulaştığında gündeme gelir. Genellikle 6-9. aylar arasında, ortalama 8. ay civarında uygulanır. Sanılanın aksine; dişlerinin olmaması engel değildir. Haşlanmış, damakta ezilecek kıvamdaki tüm gıdalar sunulabilir.

Her bebeğin ilgisi aynı zamanda olmayabilir. Önce ret edebilir, 3-5 hatta 10 kez deneme sonunda kabul eden bebekler vardır. Yemekten keyif alması için bebek özgür bırakılmalıdır. Önce sağa sola atar, karşındakine uzatır. Zamanla ağzına götürmeye başlar. Bebek parmaklama ile uğraşırken anne onu beslemeye devam edebilir. Parmak gıda bebeğin yemekten keyif almasını sağlarken, kendine güvenini de artırır. Anneler (bakıcılar) bu anların mutluluk, sevinç ve keyife dönüşmesini sağlamalıdır.

İDEAL PARMAK GIDALAR

MEYVELER

Muz

Kavun

Kivi

Armut

Pişmiş elma küpleri

SEBZELER

Pişmiş patates

Pişmiş havuç

Pişmiş brokkoli

Pişmiş bezelye taneleri

Pişmiş pancar küpleri

DİĞERLERİ

Ekmek parçaları

Peynir küpleri

Haşlanmış yumurta sarısı

Tavuk parçaları

Pirinç taneleri

Parmak gıdalar bu tür görüntülere neden olabilir… Annelere ‘’ya sabır’’ demekten başka bir yol YOK… Her öğün banyo ile sonuçlanabilir. Olsun… Yeter ki çocuklarımız keyifli, kendine güvenli, zihinsel ve bedensel olarak sağlıklı olsunlar.

BEBEKLERİN YEME SORUNLARININ OLUŞMAMASINDA İŞTAHSIZLIK YAŞANMAMASINDA PARMAK GIDALAR ÇOK ÖNEMLİ…